Koiran hauisjänteen kuntoutus

Asiakkaan kirjoittama hoitokertomus ärtyneen hauisjänteen kuntoutusprosessista. Artikkeli ja kuva on julkaistu asiakkaan luvalla.

Ira, Welsh corgi cardigan s. 2014

Iralla esiintyi raskaan liikunnan jäljiltä etuosan ongelmia, kankeutta levosta liikkeelle lähtiessä. Liike vetreytti koiraa, mutta vaiva uusi nopeasti, joten käännyimme ortopedin puoleen. Koiralle teetettiin ontumatutkimus, jossa ortopedi totesi lihaksiston ylirasitustilan sekä arkuutta vasemman olkanivelen taivutuksessa sekä hauisjänteen seudussa. Ortopedin mukaan vaiva on kondrodystrofiselle rodulle tyypillinen. Ira on erityisen raisu, joten se on tapaturmille ja lihasvenähdyksille altis tästäkin syystä.

Koira on kattavasti luustokuvattu kaksi vuotiaana. Luustokuvat, ED ja INC, sekä lonkka- ja selkälausunto antavat paljon tärkeää tietoa koiran tukirakenteesta. Nyt koira kuvattiin uusiksi kyynärien ja olkapäiden osalta. Iran luusto oli kunnossa.

Koiraa hoidettiin tulehduskipulääkkeen ja lihasrelaksantin avulla. Lisäksi Ira kävi fysioterapeutin vastaanotolla laserhoidossa, jumpassa ja lisäksi saimme koiralle kotijumppaohjeet. Kotona liikunta rajattiin minimiin. Vain pienet pissatukset olivat sallittuja. Hypyt sohvalle ja sänkyyn estettiin, lattioille lisättiin reilusti mattoja.

Aktiivisen, raisun ja leikkisän koiran aloillaan ja rauhassa pitäminen ei ollut helppoa. Koira oppi nopeasti ottamaan ilon irti elämästä laumakavereineen, kun jäivät hetkeksikin keskenään. Lääkitys tuntui antavan koiralle siivet. Kova vauhti ja liukkaat lattiat ovat huono yhdistelmä, takapakkia tuli. Tämä harmitti kovasti. Mietimme jo koiran häkittämistä toipilasajaksi, mutta onneksemme, keksimme kokeilla koiralle Back on Track -loimea. Verkkoloimi rauhoitti koiraa, loimi päällään Ira lepäsi.

Lääkekuurin ja kuntoutuksen edetessä koiran askel keveni. Ehdimme iloita, että pääsimme vaivasta eroon, mutta raskaamman metsälenkin jälkeen Ira valitettavasti kipeytyi jälleen. Iralle pistettiin kortisoni-injektiot molempiin olka- ja kyynärniveliin toivoen, että tilanne saataisiin rauhoittumaan.

Hoitokertoja eläinlääkäriasemalle kertyi useita. Aiemmin myönteisesti autoiluun ja eläinlääkärikäynteihin suhtautunut koira ei enää suostunut auton kyytiin vapaaehtoisesti. Se oli yhdistänyt autoilun, kivun ja lääkäriaseman. Koiran säännöllistä lihashuoltoa ei voinut enää ajatella suoritettavan eläinlääkäriasemalla tai meille vieraassa hoitolassa. Koira olisi stressannut ihan liiaksi, mikä taas ei olisi edistänyt toipumista lainkaan. Hoitosuhteessa onnistuminen vaatii molemminpuolista luottamusta. Koiran pitää luottaa siihen ihmiseen, joka sitä käsittelee. Ammattitaito ja kyky käsitellä kipeitä eläimiä ovat tässä avainasemassa.

Käännyimme Heidin puoleen!

Heidi on rautainen ammattilainen. Osaa käsitellä koiria todella luontevasti, osaa ammattinsa ja mikä parasta, tuo palvelut tarvittaessa asiakkaan kotiin. Heidi on hoitanut Iraa säännöllisesti pian vuoden ajan. Jo muutaman hoitokerran jälkeen kipeä ja aiemmista hoitokokemuksistaan varautunut koira, lähti rentoutumaan Heidin käsittelylle. Yhteistyö Heidin kanssa on todella välitöntä ja sujuvaa.

Lihashuolto yksistään ei riitä kuntouttamaan koiraa. Meidän omistajien tuli sitoutua tähän myös. Koiran arkiliikunnan suhteen vaadittiin eritystä tarkkuutta. Kuntoutumiselle varattiin aikaa viikkojen sijaan kuukausia. Mahdollisia muutoksia koiran liikkeessä tarkkailtiin. Miten koira istui, jakautuiko paino tasaisesti kaikille raajoille, pysyikö ravi rentona? Venyttelikö koira? Nukkuiko levollisesti?

Kiinnitimme erityistä huomiota koiran lämmittelyihin ennen ja jälkeen raisumman liikunnan. Rasitusta ja rasituksen kestoa lisättiin maltilla asteittain. Liikuimme paljon pehmeällä metsäpohjalla. Ira rakastaa metsäretkien ja jäljestämisen lisäksi uimista. Tässä piti erityisesti huomioida, että laji on yllättävän raskas, erityisesti lyhytraajaiselle koiralle ja lisäksi uiminen saattaa ärsyttää hauisjännettä. Uintia turvallisempi vaihtoehto on vedessä kahlaaminen. Iran uimakausi avattiinkin alkuun kahlaamalla rantavedessä, rasitukseen ja veden vastukseen totutellen.

Pitkäjänteinen kuntoutus ja säännöllinen lihashuolto ovat tuottaneet hyvää tulosta! Hieronnan sekä arkiliikuntatottumuksissa tehtyjen muutosten ansioista koira on pysynyt hyvässä kunnossa. Nämä ovat asioita, joihin meidän tulee muistaa kiinnittää huomiota myös jatkossa. Iraa huolletaan säännöllisesti edelleen, tätä nykyä hoitoväli on normaalin aktiivisen koiran tasolla.


Kiitos HeiDog, Heidi Ruoho!

Ira ja emäntänsä Pia, kiittävät!

Ira corgi
Ira corgi, hauisjänteen kuntoutus